Lepusfarm

Pannon fehér nyúlhús

Főtermék

NYÚLHÚS

Az állati termékek előállítása során a nyúl, mint haszonállat feldolgozásának kihasználtsága maximális, ugyanis szinte minden része feldolgozható. Termelő tevékenységünk fő terméke a nyúlhús. A nyúlhús értékes táplálék, egészséges, tápláló, az egyik legjobb beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező húsféle! A mai kisállat trendekkel szemben, nem házi kedvencként domesztikálta az ember, hanem étkezési célok kielégítésére.

“A nyúl nem koma, hanem lakoma!”

A házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is. 

Minden hús táplálóanyag-tartalma annak zsír és a színhús arányától függ. Ez határozza meg az energia-és fehérjetartalmat  mivel a táplálóanyagok  különböző koncentrációban  vannak jelen a zsíros, illetve a sovány részekben. Következésképpen meglehetősen nehéz megadni a hús tipikus vagy átlagos táplálóanyag-tartalmát anélkül, hogy  meghatároznánk a zsíros és sovány részek arányát.  A jelenlegi táplálkozás-élettani ajánlások szerint, csökkentenünk kell az elfogyasztott telített zsírsavak mennyiségét. Ez megnöveli a soványabb húsáruk iránti  fogyasztói  igényeket,  ami  a  termelőre  is  visszahat. A nyúlhúst különösen pozitív energiamérleg jellemzi, ha a kalória- és energiaértéket a zsírtartalommal hasonlítjuk össze. 100 g nyúlhús 159,0/666,0 kJ kalória tartalommal, 20 g fehérje, 0,0 g szénhidrát, 8,0 g zsír tartalommal rendelkezik.

Húsokkal vesszük fel a telített zsírsavak mintegy 23 %-át, a többszörösen telítetlen zsírsavak átlagosan 16%-át.  A  hús fontos forrása továbbá a jól hasznosuló szervetlen táplálóanyagoknak, a cink bevitel 16%-át, a réz bevitel 29%-át, a szelén bevitel 15-20%-át, valamint a vas bevitel 24%-át biztosítja. A vitaminokat illetően 100 g nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 %-át fedezi B2-vitaminból, 10 %-át B5-vitaminból, 17 %-át B6-vitaminból, 55 %-át B3-vitaminból, és kielégíti teljes B12-vitamin-szükségletünket. 

A nyúlhús különösen kedvelt és nem csak az ínyencek körében. Alacsony koleszterintartalmú, zsírszegény, és telítetlen zsírsavakkal látja el szervezetünket. Ennél fogva a nyúlhús kiválóan alkalmas diétához és betegek ellátásához.

A nyulat már az ókori Egyiptomban és Római birodalomban is fogyasztották. A középkorban Spanyolországban, Angliában, Franciaországban is tartották és ették a nyulakat. Magyarországon pedig a XVI. században jelent meg az étlapon.

A középkorban különösen a francia szerzetesek kedvelték a nyúlhúst, mivel az halnak (11 hetes korig) és nem húsnak számított, ezért a böjti időszakban is fogyaszthatták. Ha összehasonlítjuk a nyúlhús tápértékét a haléval, akkor csak kevés eltérés állapíthatunk meg, ezért érthető, hogy a középkori szerzetesek miért oda sorolták a nyúlhúst.

Ma, amikor egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, a nyúlhús újra fontossá válhat diétás fogásként és egészséges húsféleként. A sovány nyúlhús maga mögé utasítja a többi húsfélét, az új gourmet trendeknek köszönhetően az ínyenc konyhákon maga mögé utasítja a többi húsos ételt.